BONTON u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom

Udruga invalida Bjelovar › o_nama › bonton-u-svakodnevnoj-komunikaciji-s-osobama-s-invaliditetom


1. Prepoznate li potrebu za pružanjem pomoći osobi s invaliditetom, pitajte ju kako joj najbolje možete pomoći.

2. Prilikom upoznavanja ne izbjegavajte rukovanje s osobom koja ima umjetnu ili amputiranu ruku. Rukujte se npr. lijevom rukom ili dodirom, onako kako to najbolje odgovara osobi s invaliditetom.

3. Obraćajte se neposredno osobi s invaliditetom, a ne roditelju, partneru, prijatelju ili prevoditelju.

4. Razgovarajte normalno, služeći se svakodnevnim izrazima poput: "Vidimo se", "Pozdravljam, trčim dalje", "Čujemo se" - bez obzira na to o kakvom invaliditetu se radi kod osobe s kojom razgovarate. Nemojte se bojati krivih riječi.

5. Ako s osobom u invalidskim kolicima razgovarate dulje vrijeme, nastojte sjesti kako biste se gledali u oči.

6. Usredotočite se na osobu kola ima neki poremećaj govora. Ako niste razumjeli što je rekla, zamolite je da ponovi. Nemojte glumiti da razumijete.

7. Govorite polako i direktno prema osobi oštećena sluha. Ne vičite, ne govorite joj u ulio. Vaši izraz lica i pokreti usana pomažu joj da vas razumije, a ako ipak niste sigurni da vas je razumjela - napišite poruku.

8. Pozdravljajući slijepu ili slabovidnu osobu kažite joj i svoje ime. Ako nudite pomoć u hodanju, ponudite joj da se osloni na vašu ruku.

9. Gluhoslijepe osobe vas mogu razumjeti jedino dodirom, ako se nađete u situaciji da komunicirate s takvom osobom, uspostavite kontakt ispisivanjem velikih tiskanih slova na njenom dlanu.

10. Osobna pitanja o invaliditetu ili njegovim uzrocima nemojte postavljati osobi s invaliditetom ako s njom niste bliski.

11. Budite obazrivi i strpljivi, osobama s invaliditetom može trebati više vremena da nešto učine.

12. Ne hvalite pretjerano osobu s invaliditetom zbog obavljanja normalnih životnih zadaća.

13. Čekajući u redu ustupite svoje mjesto ili se zauzmite za to da teško pokretna osoba odmah dođe na red.

14. Prigodom vožnje u javnim prijevoznim sredstvima ponudite svoje sjedalo osobama s invaliditetom. Pomozite im pri ulasku i izlasku iz autobusa, tramvaja, aviona....

15. Pomagala (štake, štap, kolica) osobe s invaliditetom dirajte samo ako ste za to bili zamoljeni. Ne naslanjajte se na invalidska kolica, ona su dio osobnog prostora osobe koja ih koristi.

16. Nemojte milovati psa vodiča dok "radi". Pitajte vlasnika za dozvolu.

17. Poštujte vozače s invaliditetom. Kada u prometu susretnete vozilo označeno "invalidskim znakom", povećajte razmak, smanjite brzinu vožnje i povećajte oprez. Uvažite njihovu sporost u obavljanju radnji. Ne parkirajte na mjesta označena "invalidskim znakom".

18. Od vas se ne očekuje da pokazujete sažaljenje prema osobama s invaliditetom. Prema njima se ponašajte kao prema jednakima, jer one to i jesu.

HSUTI
Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida


Sadržaj rubrike